- 75 dag łopatki wieprzowej
- 2 łyżki smalcu
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 75 dag kiszonej kapusty (lub pół na pół kiszonej i świeżej)
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- papryka
- kminek
- tymianek
- 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
Kopytka: - 50 dag ugotowanych ziemniaków
- 3 łyżki mąki pszennej
- jajko
- sól
prymat. przepis mojej teściowej na bigos
Bigos śląski - składniki:
Bigos śląski - sposób przygotowania:
Mięso pokrajać w kostkę. W rondlu stopić smalec. Obraną
cebulę pokrajać w kostkę, obsmażyć na smalcu, dodać mięso i roztarte z
solą ząbki czosnku. Mięso po obrumienieniu podlać wodą i dusić aż będzie
miękkie. Osobno ugotować kapustę z dodatkiem liścia laurowego i ziaren
ziela angielskiego. Po ugotowaniu dodać sól, pieprz, paprykę (kminku lub
tymianku, jeśli ktoś lubi) oraz koncentrat pomidorowy. Kapustę połączyć
z mięsem. Z podanych składników zagnieść ciasto i formować małe
kopytka. Ugotować, odcedzić i wymieszać z mięsem i kapustą, wstawić na
chwilę do piekarnika. Podawać bardzo gorące
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz